SAYIN; SİTE SAKİNLERİMİZ
- Her yıl olduğu gibi; bu yıl da İnşaat Yasağı 15 Haziran - 15 Eylül tarihleri arasında uygulanmaktadır. Ancak bu yıl bayram tatili nedeniyle çalışmalara ara verildiğinden dolayı süre ay sonuna kadar uzatılmıştır.
- İnşaat yasağı nedeniyle ses ve görüntü kirliliği açısından şikayetlerde artışlar olmuştur.
- Bu sebeple şu an inşaatı devam eden site sakinlerimizin, iş yaptırdıkları firmalarını da bilgilendirmeleri ve inşaatlarını en geç 01 Temmuz 2019 tarihine kadar tamamlamaları önem arz etmektedir.
- Alkent2000 Çamlıca Sitesi Yönetim Planında;
Madde 11: Ana taşınmazların bağımsız bölümler ve tahsisli alanları dışında kalan yerleri ve bu yerlerde mevcut bulunan veya vücuda getirilecek olan tesis, yapı, ağaç, bitki ve benzeri şeyler ortak yerler ve şeylerdir.
Madde 12: Ortak yerler ve şeylerin belirlenmesinde Tapu idaresine verilen onaylı plan ve projeler ile bu Yönetim Planının ayrılmaz bir parçasını oluşturan vaziyet planı ve projelerdeki çizimlerle, bunlarda yer alan diğer teknik bilgi ve işaretler esas alınır. Yönetim Planında özel olarak zikredilmese bile vaziyet planı ve projelerde ortak yer ve şey olarak gözüken alan, tesis, yapı ve benzeri yerler ve şeyler ortak yer veya şey sayılır.
Madde 14: Ana taşınmazdaki ortak yerler ve şeyler, nitelik ve özelliklerine göre, aşağıda yazılı iki kategoriye ayrılmıştır:
BİRİNCİ KATEGORİ : Kat maliklerinin veya bağımsız bölümler üzerinde maddi kullanma yetkisi veren diğer aynı ve kişisel hak sahiplerinin ve bunlara bağımlı olarak taşınmazlarda bulunan öteki kişilerin, üzerlerinde fiilen ve doğrudan maddi ilişki kurarak ve yararlanma hakkına sahip bulundukları ortak yerler ve şeyler sahip bulundukları ortak yerler ve şeyler (ORTAK KULLANMA YERLERİ)’dir.
İKİNCİ KATEGORİ: Nitelik ve işlevleri bakımından yukardaki bentte belirtilen kişilerce doğrudan ve fiilen kullanılmaya elverişli olmayıp, Ana taşınmazların veya bağımsız bölümlerin bakımı, korunması, işletilmesi gibi amaçlarla vücuda getirilmiş yapı, tesis, alan, depo tesisat ve şebeke ve sair türden ortak yerler ve şeylerdir. (ORTAK HİZMET YERLERİ)
Madde 18: Bağımsız bölüm malikleri, ortak yerlerin ve tesislerin daha rahat ve kolay kullanımına yarayacak veya bunların yararlarını arttıracak yenilik ve ilavelerin yapılması için Kat Malikleri Kurulunca sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karar verilmesi şarttır. Karar alınmadıkça ortak yerlerde ve şeylerde, hiçbir değişiklik yapamazlar; inşaat ve onarım işlemlerine girişilemez ve bu şeyleri, bu yönetim planı ve yasa ile belirlenen amaç ve işlevleri dışında kullanamazlar.
Madde 30: Kat maliki ile diğer kullanma hakkı sahipleri, ortak yerlere ilişkin düzenlemeler çerçevesinde, buraları kullanma ve yararlanma yetkisine sahiptirler. Ortak yerlerden yararlanma ve buraları kullanmada, hak sahipleri, birbirlerinin hakkına titizlikle riayet etmeye ve ortak yararlanmayı engelleyici davranışlardan kaçınmaya özen göstermek zorundadır ifadesi yer almaktadır.
- Yönetim Planımızın Ana taşınmazlarla ilgili yükümlülükler bölümü madde 35 ‘te ; Kat malikleri anataşınmazın çağdaş yapım ve düzenleme tekniklerine göre oluşturulmuş Belediyece onanmış mimari, statik, elektrik, sıhhi tesisat projelerinin getirdiği düzenleme ve kurallara, sitenin doğal karakterlerini korumaya ve devam ettirmeye yükümlüdürler. Kat malikleri ayrıca, anataşınmazın, bütün olarak, birlikte yaşama koşullarına uygun halde bulunmasını, bu halin sürmesini ve bunlar için gereken koruma ve bakım işlerinin aksamadan yapılmasını sağlamak üzere, birbirlerine karşı sorumludurlar.
Bu borcun kapsamına giren başlıca yükümlülükler şunlardır:
- Kat Malikleri anataşınmazdaki haklarını kullanırken, yasaların ve yönetim planının emir ve yasaklarına ve Kat Malikleri Kurulunca alınmış kararlara tam olarak uymak zorundadırlar.
- Kat Malikleri, ana taşınmazlarda, koku, gürültü, toz çıkaracak eylemlerden ve genel görünümü olumsuz yönde etkileyecek, anataşınmazın mimari ve estetik bütünlüğünü bozacak davranışlardan kaçınmaya mecburdurlar.
- Kat Maliklerinin, anataşınmazda yangın çıkmasına sebep olacak yahut can güvenliğini tehlikeye düşürecek maddeler kullanmaları ve bulundurmaları yasaktır.
ç. Kat Malikleri, anataşınmazın korunması ve bakımı için kendilerine yüklenen borçlara, kendilerine tabi olarak taşınmazda oturan veya bulunan kişilerin de riayetini sağlamakla yükümlü ve bu kişilerin eylemlerinden dolayı sorumludurlar.
- Kat Malikleri birbirlerine karşı Medeni Kanunda düzenlenmiş bulunan komşuluk hukuku kurallarının gereklerine uymak ve iyi komşuluk ilişkilerinin gerektirdiği tavır ve davranışlarda bulunmakla yükümlüdürler demektedir.
Madde 37: Kat Malikleri kendi bağımsız bölümlerine ilişkin olmak üzere:
(a) Bağımsız bölümü oluşturan binanın dış elemanlarında, yapının mimari görünümü, estetiğini etkilesin etkilemesin, hiçbir değişiklik ve ilave yapmazlar. Bu cümleden olmak üzere yeni pencere açmak, mevcutları genişletmek veya daraltmak yahut birleştirmek, dış duvarı yıkmak, geri yahut ileri almak, yeni duvarlar örmek, çatıda dış görünümü etkileyecek değişiklikler yapmak, çatı yüksekliğini değiştirecek ameliyelere girişmek, bacaların yerlerini değiştirmek, yükseltmek veya alçaltmak, yapının kapılarını genişletmek, kapamak, daraltmak, yerlerini değiştirmek, balkon ve çıkmaları yıkmak, genişletmek, kapamak veya daraltmak gibi bütün ameliye ve işlemler yasaktır. Vaziyet planında yol, yaya yolu, yeşil bant, kaldırım olarak belirtilen alanların arsa payına dâhil olsa da değiştirmek, bozmak, tekrar düzeltmek yasaktır.
(b) Kat malikleri, bağımsız bölümün dış elemanlarında, mevcut olan rengi, karakteri, görünümü değiştirecek veya etkileyecek, boya badana, sıva türünden işlemler yapamazlar. Zorunlu olan onarımlar dolayısıyla yapılacak bu tür iş ve işlemlerde, onarım ve yenilenme önceki rengi, karakteri veya görünümü korumak zorundadırlar.
(c) Kat Malikleri, kendi bağımsız bölümlerinin eklentisi olan yerler bakımından yukarıdaki (a) ve (b) bentlerinde yer alan yasaklara tabidirler. Buralarda mevcut tesisatın, pist, otopark, havuz, veranda ve benzeri türden yerlerin, alan olarak genişletilmesi, daraltılması değiştirilmesi, başka amaca yönelik kullanılır hale getirilmesi çit ve benzeri mânialarla çevrilmesi, yükseltilmesi veya alçaltılması yasaktır. Ağaçlar hariç olmak üzere eklentilerde mevcut çiçek ve bitkilerin yerlerinin ve türlerinin değiştirilmesi bu yasağa dâhil değildir. Eklentilerde yeniden ağaç dikilmesi için Yönetim Kurulundan izin alınması gerekir. Villa konut yapının çevresinde 5 metrelik bir alanda ağaç dikilmesi jeolojik olarak mahsurlu olduğu için yasaktır. Teslimde mevcut, duvar, arazi yapısı, şev, çit ve benzeri unsurların değiştirilmesi yasaktır.
(d) Ana taşınmazdaki bir merkeze bağlı olarak kurulmuş olan ısıtma, su, gaz gibi tesislerin bağımsız bölümlerdeki sabit kısımlarında yer değişikliği, hacim ilavesi ve sair suretlerle tadilat ve tevziat yapılamaz. Bunlarla ilişkin onarım işleri için, ivedi olanlar hariç, Yönetim Kuruluna önceden bilgi verilmesi esastır. İfadeleri yer almaktadır.
- İnşaatlarla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdadır;
- 5237 sayılı kanunun 184 (1) maddesi gereği yapılacak inşaat faaliyetleri için Belediye’den gerekli izinler ve Yapı ruhsatiyesi alınmalı, yapı ruhsatnamesi inşaat mahallinde görülür bir şekilde bulundurulmalıdır.
- Yapılacak inşaat faaliyeti ve Geçiş yollarını kapatacak çalışmalar öncesinde alınan belgelerle birlikte Site Yönetimi’ne bilgi verilmelidir.
- Yapılan/ yapılacak kazılarda alt yapılara (doğalgaz, su, vs.) zarar verilmemesi için yönetime ve/veya teknik ekibe bilgi verilmelidir.
ç. İnşaat yasağı olmayan dönemde de resmi tatil günlerinde çalışma yapılmamalıdır.
- İnşaat çalışmaları; 09:00 – 18:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
- İnşaata gelen kum, çakıl, çimento vb malzemeler yollara yığılarak günlerce orada bekletilmemelidir.
- Kağıt, moloz vb. inşaat atıkları işgünü sonunda bekletilmeden görüntü kirliliği açısından siteden uzaklaştırılmalıdır.
- İnşaat nedeniyle kirlenen alanlar firma aracılığı ile temizletilmelidir.
- Gerekli önlem ve uyarıların dikkate alınmasını ve gerekli işlem / işbirliğinin yapılmasını arz ederim.
Saygılarımla.
Ahmet Sıtkı YILMAZ
Alkent2000 Çamlıca Sitesi Yönetimi a.
Site Müdürü